Näin luotiin suosittu Tarmatic TB 35 -putkentaivutin

Nykyinen lippulaivatuotteemme, Tarmatic TB 35 -putkentaivutin, on vuosikymmenten aktiivisen kehitystyön tulos. Mitä vaiheita tähän kehitystyöhön sitten on oikeastaan kuulunut? Tässä artikkelissa kerromme, miten suosittu putkentaivuttimemme on syntynyt.

 

Kaikki alkoi kiertovoitelumittarin takaa

 

Vajaat parikymmentä vuotta sitten Tarmo Huhtala alkoi kehitellä ihan ensimmäistä putkentaivutintaan. Syy tälle kehitystyölle oli se perinteinen: sopivaa työkalua ei vain yksinkertaisesti ollut tarjolla, joten sellainen piti sitten itse keksiä.

Tarmo tuskastui alun perin siihen, miten paljon manuaalista työtä ja yksittäisten putkien taivuttamista nimenomaan kiertovoitelumittareiden putkistoasennukset vaativat. Kuten ehkä osa lukijoista tietääkin, kyseisissä mittareissa (joita löytyy esimerkiksi paperikoneista) on ns. putkimatto, jossa voi olla kerralla kymmeniäkin putkia. Kun sitten tällaista mittaria modernisoidaan, niin kaikki mittarille menevät putket joudutaan ensin katkaisemaan ja sitten nostamaan hieman, jotta erikseen asennettaville jatkoliittimille tulee riittävästi tilaa. Käytännössä siis kaikkiin mittarilta lähteviin putkiin pitää tehdä jatkoliittimien molemmille puolille S-mutkat. Tämän S-mutkan tekemiseen Tarmo kehitti ns. neppikoneen, joka on tavallaan nykyisen putkentaivuttimemme esiaste (vaikkakin toimintamekanismi ja käyttötarkoitus on ajan saatossa muuttunut).

 

Akkukäyttöisellä neppikoneella pystyttiin tekemään putkille tarvittavat taivutukset nopeasti ja helposti – suoraan mittarin luona. Putkentaivuttimen tarkkuuden ansiosta asentaminen myös nopeutui huomattavasti, kun putkien liittimet sopivat varmasti yhteen eikä ns. hukkaputkien korjauksiin tuhriintunut aikaa.

 

Hinnan suhteen on kuitenkin reilua todeta, että Tarmatic TB 35 ei ole halvin markkinoilla oleva putkentaivutuskone. Pykälää korkeampi hinta on kuitenkin täysin perusteltu, sillä laitteemme avulla työnteko aidosti tehostuu niin paljon, että kustannukset on kuitattu saavutetuilla säästöillä ensimmäisen vuoden tai kovemmassa käytössä jopa ensimmäisten kuukausien aikana. Lisäksi meidän koko tuotantomme suunnittelusta valmistukseen on täysin suomalaista, mikä näkyy jossain määrin hinnassa, mutta sitäkin vahvemmin tietenkin tuotteen luotettavuudessa ja palvelun toimivuudessa. Meiltä saat varaosat ja lisälestit tarvittaessa vaikka parissa päivässä!

Tarmo Huhtala kehitti akkukäyttöisen neppikoneen S-mutkien tekemistä helpottamaan.

 

Vuosien kehittämisen jälkeen paras putkentaivutin alkaa hahmottua

 

Ensimmäinen versio putkentaivuttimesta oli tarkoitettu puhtaasti S-mutkan tekemiseen. Tuotekehityksestä valmistui neppikoneen jälkeen akkukäyttöinen 90-asteen putkentaivutin ja nyt viimeisimpänä Tarmatic TB 35, täyden 180-asteen monipuolinen putkentaivutin, josta löytyy selkeät astekulmaosoittimet, stopparit ym. kaikki yhdessä paketissa.

TB 28 taivutti putken 90 asteeseen asti.

TB 35 on monipuolinen putkentaivutin.

Kaikkineen tuotekehitys on ottanut tähän mennessä sellaiset 18 vuotta ja siinä on jatkuvasti siirrytty kohti monikäyttöisempää putkentaivutinta. Käyttökokemus on saatu vastaamaan todellista tarvetta.

 

Positiivinen palaute on paras palkinto tehdystä työstä

 

Putkentaivuttimiemme kehittämistä on ohjannut aina sama tavoite: saada aikaan sellaisia työkaluja, jotka helpottavat ja nopeuttavat putkistoasennusten tekemistä. Tämän vuoksi putkentaivuttimen pitää olla akkukäyttöinen, kevyt liikutella, helppo käyttää ja sen pitää tehdä asteentarkkaa työtä taivutuskulmien osalta.

 

Mielestämme olemme jo tähän mennessä onnistuneet tämän tavoitteen saavuttamisessa varsin hyvin – tämän puolesta puhuvat paitsi omat käyttökokemuksemme, myös asiakkailtamme saatu palaute. Useat käyttäjät ovat jo ensimmäisen kokeilukerran jälkeen todennut putkentaivuttimemme erittäin käyttökelpoiseksi työkaluksi. Positiivisesta palautteen ansiosta sitä huomaa itsekin, että tässä ollaan oikeasti tehty sellaisia asioita, joita myös muut pitävät tärkeinä.